Rouwverwerking
Het verliezen van een dierbare is een van de meest uitdagende ervaringen die we als mens kunnen doormaken. Of het nu gaat om het overlijden van een familielid, vriend, partner of huisdier, rouw kan ons leven volledig op zijn kop zetten. Het verlies van een baan of een scheiding kan hetzelfde verdriet teweeg brengen. Het is belangrijk om te begrijpen dat rouwen een proces is dat tijd en ruimte nodig heeft.
Rouwen gaat door verschillende fases heen. Van ontkenning naar woede, onderhandeling, depressie en aanvaarding. Deze fases lopen echter niet in een mooie lijn door. Het kan zijn dat je van depressie weer terugkeert naar woede. En vanuit deze plek weer verder verwerkt. Niemand weet hoelang het duurt en dat maakt het vaak lastig.
Het belangrijkste is echter om jezelf toestemming te geven om te voelen wat je voelt en je eigen tempo te volgen.
Uitgestelde rouw
Rouw is een natuurlijke reactie op verlies, maar soms kan het zijn dat we ons verdriet niet meteen kunnen uiten. Uitgestelde rouw is wanneer iemand het rouwproces uitstelt of vermijdt, vaak als gevolg van externe druk of persoonlijke omstandigheden.
Voor veel mensen kan uitgestelde rouw optreden na het verlies van een dierbare. Het kan voorkomen dat je behoefte hebt om sterk te blijven voor anderen, zoals kinderen of andere familieleden die ook rouwen..
Het probleem met uitgestelde rouw is dat het verdriet nooit echt verdwijnt. Het blijft sluimerend aanwezig in ons onderbewustzijn en kan op onverwachte momenten weer naar boven komen. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, depressie, woede en zelfs lichamelijke klachten.
Ik heb al veel mensen in een rouwproces verder kunnen helpen.
Heb je ook ondersteuning nodig? Maak een afspraak. Ik help je graag verder.
Franca
Geregistreerd bij NFG, RBCZ en NOBCO